Tahimetre

Principiul de bază al tahimetrelor electronice este acela că toate aparatele emit o undă electromagnetică de la un emiţător spre un reflector, care după reflexie ajunge la un receptor şi apoi este prelucrată. Preponderent se folosesc unde electromagnetice cu lungimea de undă 0,5 mm – 1,0 mm. Se pot formula trei principii de măsurare, două dintre ele folosesc unda emisă ca şi semnal pe care se fac măsurătorile, iar al  treilea principiu modulează unda emisă suprapunând acesteia un alt semnal pe care se execută măsurătoarea. Pot fi astfel enumerate următoarele procedee:
è procedeul cu impulsuri – la care emiţătorul emite în intervale foarte scurte de timp semnale, iar fascicolul serveşte şi la măsurarea distanţei;
è procedeul prin interferenţă – semnalul emis este folosit şi ca semnal pe care se face măsurătoarea;
è procedeul fazic – semnalului continuu emis i se modulează un semnal pe care se face măsurătoarea.
În prezent cel mai des utilizat procedeu este cel fazic.

Procedeul cu impulsuri:
Măsurarea distanţei se bazează pe determinarea timpului de propagare.Dacă se măsoară timpul t al unui impuls, care străbate distanţa emiţător – reflector şi înapoi, atunci se poate obţine direct distanţa căutată D.
Măsurarea timpului de propagare se realizează cu ajutorul unui contor electronic.
La emiterea impulsului, o mică parte a acestuia este deviată pe receptor, care pune în funcţiune contorul. Contorul înregistrează atâta timp, până când semnalul reflectat de reflector stopează înregistrarea. Viteza luminii având o valoare foarte mare se pun condiţii deosebite la precizia cu care trebuie măsurat timpul de propagare. Pornind de la relaţia de calcul a distanţei, având t = 2D/c, rezultă precizia măsurării timpului st la o precizie pentru măsurarea distanţei.Dacă trebuie măsurată cu  o precizie de ±5mm, rezultă precizia de măsurare a timpului de propagare st= 0,33*10-10s = 0,033ns. Este de remarcat faptul, că cerinţele de precizie foarte ridicată pentru măsurarea timpului de propagare sunt independente de distanţă. Pentru a răspunde la cerinţele de precizie foarte ridicate pentru măsurarea timpului de propagare, la instrumentele geodezice se folosesc două procedee: procedeul digital şi procedeul analog – digital.La aparatele cu măsurare digitală a timpului de propagare, se folosesc oscilatoare cu frecvenţă foarte mare: 300MHz. Impulsul emis porneşte oscilatorul, care contorizează tactul până când impulsul reflectat de reflector închide contorizarea.Oscilaţiile contorizate pe durata timpului de propagare corespund distanţei parcurse de undă. Cu această tehnică a frecvenţei ridicate se ajunge la o rezoluţie în domeniul decimetric.Prin măsurători repetate şi efectuarea mediilor, creşte potenţialul de precizie până la domeniul milimetric.
Măsurarea analog – digitală a timpului este executată cu un oscilator cu o frecvenţă de 15MHz. Pe durata timpului de propagare este contorizat numărul n al oscilaţiilor complete. Nu sunt măsurate fracţiunile dintr-o oscilaţie. Dacă frecvenţa este de 15MHz, rezultă că rezoluţia în m pentru măsurarea distanţei este de 10m, care trebuie evident îmbunătăţită.Acest procedeu analog – digital permite o rezoluţie în domeniul milimetric deja de la o singură măsurătoare. Şi la acest procedeu, pentru creşterea rezoluţiei, sunt generate şi prelucrate un număr mare de impulsuri într-un interval de timp. Frecvenţa de generare a acetor impulsuri este şi ea limitată. Pentru a efectua o măsurătoare univocă, este necesar ca impulsul emis să fie recepţionat şi prelucrat, înainte de emiterea unui nou impuls.
Avantajele procedeului cu impulsuri sunt:
è pot fi realizate măsurători univoce, cu rezoluţii foarte mari, în intervale de timp scurte;
è pot fi măsurate distanţe mari întrucât impulsurile au o energie destul de ridicată;
è există posibilitatea măsurării unor distanţe reduse fără receptor special, chiar spre obiecte inaccesibile din teren;
Dezavantajele procedeului cu impulsuri sunt:
èdin motive de securitate, energia impulsului nu poate fi mărită peste limita admisă de măsurători;
è sunt necesare realizări tehnice deosebite, pentru a putea cuprinde efectul perturbator al parametrilor atmosferici asupra impulsului.

Procedeul cu interferenta:
Acest procedeu presupune suprapunerea a două unde luminoase de aceeaşi lungime de undă. Generarea celor două unde luminoase este realizată cu un laser, a cărui radiaţie coerentă (cu frecvenţă constantă şi faze egale) este descompusă de un interferometru în două raze de aceeaşi intensitate. Dacă aceste două raze parcurg drumuri optice diferite şi ulterior sunt suprapuse, ele se vor amplifica sau diminua funcţie de diferenţa de fază dintre ele.Dacă ambele semnale sunt de aceeaşi fază se obţine cea mai mare amplificare, iar dacă sunt defazate cu l/2 ele se anulează.Diferenţa de fază depinde de drumul optic parcurs de cele două raze. Dacă ambele raze sunt dirijate spre un fotodetector şi se variază continuu drumul optic al uneia dintre raze, fotodetectorul va înregistra o serie de alternanţe întunecat – luminos. Numărul acestor alternanţe, reprezintă o măsură pentru variaţia distanţei. Acest procedeu este utilizat la interferometrul Michelson. Aici lumina coerentă de lungime de undă l emisă de un laser este descompusă de un interferometru în două radiaţii, una dintre ele fiind dirijată spre un reflector fix în spaţiu, iar cealaltă spre unul mobil. Razele reflectate sunt recepţionate de acelaşi interferometru unde sunt suprapuse şi dirijate spre un fotodetector.
Presupunem, pentru început, că cele două semnale luminoase care ajung la fotodetector au aceeaşi fază. Fotodetectorul va oferi o tensiune maximă, corespunzătoare luminozităţii maxime obţinute din suprapunerea celor două semnale. Dacă reflectorul mobil se va deplasa cu o valoare de l/4, al doilea semnal va parcurge un drum optic mai lung cu l/2. Compunerea celor două semnale în fotodetector va genera o anulare a semnalului compus, întrucât cele două semnale sunt defazate cu l/2. La o nouă deplasare a reflectorului mobil cu l/4, va apare din nou un maxim de luminozitate deci şi de tensiune. Dacă aceste variaţii de maxime N sunt contorizate, rezultă pentru deplasarea totală a reflectorului mobil distanţa dată de: D=N*(l/2).
Rezoluţia acestui procedeu este de l/2. La o lungime de undă de 0,6mm vom avea o rezoluţie de 0,3mm. Chiar şi această rezoluţie poate fi mărită prin interpolare electronică.
Acest procedeu oferă o rezoluţie superioară care poate fi mărită până la 0,1mm, însă numai pentru distanţe foarte scurte, întrucât parametrii atmosferici influenţează rezultatul. La o distanţă de 50m se poate atinge o precizie de 5*10-7.
Avantajele procedeului interferometric sunt:
è este metoda cea mai precisă pentru determinarea distanţelor;
è are rezoluţia cea mai ridicată pentru măsurarea distanţelor.
Dezavantajele acestei metode sunt următoarele:
è aparatura bazată pe această tehnică este foarte costisitoare, iar măsurătoarea este foarte laborioasă;
è procedeul poate fi aplicat numai dacă reflectorul mobil se deplasează riguros în lungul axei optice a laserului;
è procedeul se poate aplica raţional numai pentru lungimi de 50m.
è pentru realizarea interferenţei sunt necesare reglaje de precizie deosebit de ridicate;
è prin acest procedeu nu se obţin informaţii referitoare la direcţia de deplasare a reflectorului mobil.
În concluzie, procedeul interferometric îşi găseşte aplicaţie mai mult în laboratoarele de etalonare şi calibrare şi mai puţin în practica geodezică.

Procedeul fazic:
La acest procedeu, o undă purtătoare este modulată cu un semnal sinusoidal ce serveşte la măsurarea distanţelor.Frecvenţa de modulare este a priori fixată şi se consideră stabilă, astfel încât lungimea de undă a semnalului modulat va fi: l=c/f .
Unda modulată este emisă spre un reflector, care reflectă semnalul înapoi la un receptor.După parcurgerea distanţei dus – întors, unda va fi defazată faţă de cea emisă.Dublul distanţei va fi dat de un multiplu de N lungimi de undă l a undei modulate şi diferenţa de fază Dl.
În continuare trebuie determinate fracţiunile de lungimi de undă Dl şi numărul total de lungimi de undă N.Într-o primă fază se determină fracţiunea de lungime de undă Dl prin măsurarea diferenţei de fază dintre semnalul emis şi cel reflectat.Semnalul emis este de forma: YA = A*sinwt
Prin determinarea fracţiunii de lungime de undă Dl, măsurătoarea nu este însă univocă, întrucât numărul de lungimi de undă N rămâne necunoscut. Un rezultat univoc ar pute fi obţinut doar dacă lungimea de undă ar fi mai mare decât dublul distanţei de măsurat. Rezoluţia la procedeul fazic fiind însă doar în limita de 1:5 000 până la 1:10 000 din lungimea de undă, rezultă o precizie foarte scăzută. La o lungime de undă de 10 km, precizia de determinare a distanţei ar fi limitată la 1¸2 m, şi în consecinţă ar fi posibilă doar determinarea unei distanţe aproximative. Dacă se doreşte o precizie superioară trebuie lucrat practic cu două lungimi de undă, una pentru determinarea valorii aproximative şi alta pentru măsurătoarea de precizie. Măsurătoarea de precizie cu o lungime de undă scurtă l1 ar oferi prin rezoluţia Dl1 rezultatul dorit. Valoarea Dl2 al măsurătorii grosiere cu lungimea de undă l2 (cu l2> 2D) serveşte în această situaţie doar la determinarea numărului întreg de lungimi de undă N pentru  l1. Pentru distanţa căutată vom putea scrie relaţiile:
2D = Nl1 + Dl1 
2D@ Dl2
La aparatele moderne compunerea măsurătorii grosiere şi a celei fine este realizată de un microprocesor.
Pentru determinarea diferenţei de fază sunt utilizate în prezent trei tehnici diferite:
-măsurarea analogică a fazei;
-măsurarea fazei cu frecvenţă de modulaţie variabilă;
-măsurarea digitală a fazei;
Avantajele procedeului fazic sunt:
è este un procedeu bine testat, utilizat astăzi la foarte multe tahimetre electronice;
è procedeul nu este sensibil la întreruperea temporară a undei.
Dezavantajele metodei sunt:
è o măsurătoare univocă nu este posibilă cu un singur semnal, deci cu o singură lungime de undă;
è este procedeul ce necesită o optică complexă  şi sofisticată;
è alimentarea cu energie necesită baterii puternice şi durabile;