Statia Totala

Tahimetrele electronice sunt instrumentele geodezice cel mai des utilizate în măsurătorile terestre.Evoluţia lor, din punct de vedere electronic, a condus la  denumirea de staţie totală care presupune atât o măsurare a elementelor caracteristice  pentru un tahimetru clasic, cât şi o serie de controale şi calcule diret pe teren, cum ar fi: stocarea automată a datelor, calcule prin programe specifice a orientării, coordonatelor, elementelor de trasat etc.Componentele principale ale unei staţii totale sunt: teodolitul, telemetrul, tastatura şi afişajul şi microprocesorul.
Teodolitul este electronic. Constructiv, teodolitele electronice au forma, elementele componente şi axele asemănătoare teodolitelor clasice, diferenţele cele mai importante apărând la construcţia cercurilor gradate şi la dispozitivele de efectuare a lecturilor.
Dispozitivele de citire generează impulsuri care sunt transformate de un microprocesor în semnale codificate ce sunt transmise către echipamente periferice.Pe afişaj vor apărea valorile direcţiilor sau unghiurilor măsurate. Se poate introduce orice lectură (inclusiv valoarea zero) pe direcţia origine.
Înregistrarea citirilor se face pe suporţi magnetici, fie pe o dischetă introdusă în aparat.Erorile care afectează măsurătorile au, în general, acelaşi caracter (sistematic sau întâmplător), aceleaşi surse de provenienţă şi aceleaşi moduri de determinare şi eliminare ca la teodolitele clasice. Diferenţa constă în faptul că microprocesorul poate efectua automat medierea lecturilor corespunzătoare ambelor poziţii ale lunetei şi poate semnala eventualele erori de punctare.
Telemetrul este de tip electrooptic şi este încorporat în teodolit. Toate corecţiile ce se aduc distanţelor măsurate şi care pot fi evaluate cu ajutorul unor relaţii matematice sunt aplicate automat.
Tastatura şi afişajul asigură comunicarea operator – instrument în efectuarea măsurătorilor şi controlul acestora. Tastatura este din ce în ce mai simplificată, evitându-se tastele multifuncţionale, aplicând tehnica meniurilor.
Ecranul de afişare este cu cristale lichide, în sistem alfanumeric, cu tendinţe de mărire pentru a permite afişarea simultană a tuturor informaţiilor (date măsurate, comenzi executate, corecţii aplicate etc.)
Microprocesorul este componenta cea mai importantă a staţiei totale, având funcţii multiple. Prin intermediul programelor existente în memoria acestuia ce acţionează asupra perifericelor şi în memoria de date. Există posibilitatea cuplării cu carnete electronice de teren pentru facilitarea stocării datelor şi utilizarea în prelucrare a unor date mai vechi precum şi a unor programe de calcul specifice măsurătorilor topografice.Dintre cele mai utilizate staţii totale de la noi din ţară se pot enumera produsele firmei WILD-Leica, Topcon, Pentax  care s-au impus pe piaţă datorită caracteristicilor lor.
Statii totale TopCon
Staţiile totale produse de firma Topcon din seria GPT – 3000(L)N sunt staţii totale cu impulsuri laser, având posibilitatea de a efectua măsurători fără prismă până la distanţa de 250m (GPT – 3000N) şi până la distanţa de 1200m (GPT – 3000NL). Softul incorporate este variat având funcţii complete necesare pentru  memorarea datelor  şi calculelor specifice operaţiilor de ridicare şi trasare pe teren a elementelor caracteristice lucrărilor topo-cadastrale executate.
Staţia totală GPT – Windows CE oferă posibilitatea efectuării măsurătorilor fără prismă pentru distanţe până la 250m şi cu o prismă pentru distanţe până la 3000m. Prezintă avantajul că are instalat programul Windows CE Net oferind legătura permanentă cu informaţiile de pe Internet.

Statii totale Leica
Staţiile totale ale firmei Leica din gama TPS400 şi TPS800 au o memorie a datelor de minim 10 000 măsurători oferind avantajul executării lucrărilor de intindere mare în timp relatic scurt. Manevrarea pe teren este rapidă şi precisă cu ajutorul sistemului laser de centrare şi afişarea digitală a nivelei torice. Şuruburile de mişcare micrometrică pe orizontală au posibilitate de rotaţie infinită oferind rapiditate şi precizie la măsurare.Măsurarea unghiurilor se face cu o deviaţie standard cuprinsă între 3" şi 7" la gama TPS 400 şi între 2" şi  5" la gama TPS800. distanţa maximă măsurată cu o prismă este de 3500m într-un timp mai mic de 1 secundă.Softul de transfer al datelor oferă posibilitatea afişării simultane pe monitorul calculatorului atât a datelor preluate din staţia totală cât şi a hard disk-ului calculatorului pentru o operare rapidă asupra fişierelor din ambele sensuri.
Statii totale Pentax
Staţiile totale produse de firma Pentax au o capacitate de memorare a punctelor de 6000 puncte pentru gama V-200 şi 20 000 de puncte pentru gama R – 300.Performanţele se remarcă prin distanţa măsurată cu o prismă este de 1000m şi 1400m pentru gama V-200 şi de 3500m pentru cele din gama R-300 şi precizia de măsurare a unghiurilor  de 1", 2".Prin softul incorporat oferă posibilităţi de prelucrare a datelor direct pe teren pentru problemele uzuale apărute cum ar fi: calcul de retrointersecţii, calcul de drumuiri, calcul de suprafeţe, trasări de puncte pe aliniament.